Chronisch medicijngebruik

uit De Natuur Uw Arts, verslag symposium September 2016.

Chronisch medicijngebruik heeft vooral op lange termijn schadelijke effecten op de darmen en daarmee ook op andere organen. Tijdens een symposium van Orthica Educatie Atrium Innovations gaf een groot aantal deskundigen aan welke mechanismen daarbij een rol spelen en hoe je die schadelijke effecten kunt verminderen.

Er is een forse toename van het chronisch gebruik van geneesmiddelen volgens prof Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie aan de Wageningse Universiteit. Van de 65 plussers gebruikt nu ruim 30 procent meer dan 5 geneesmiddelen dagelijks. Chronische ziekten komen daarbij op steeds jongere leeftijd voor. Het is daarom belangrijk meer aandacht te besteden aan het voorkomen van deze chronische ziekten door voeding, beweging en het gebruiken van natuurlijk medicatie. Laaggradige ontstekingen in het lichaam liggen bijna altijd aan de basis van deze ziektes en worden vaak veroorzaakt door verkeerde voeding en stress. De impact van chronisch medicijngebruik op de darm is groot. Hoe langer dit duurt hoe groter de kans is op verstoring van de darmflora, wat de kwaliteit van ons immuunsysteem aantast en ook ingrijpt op veel andere organen.

Volgens hoogleraar farmacologie Aalt Bast is een belangrijk probleem van chronisch medicijngebruik dat veel enzymen die een rol spelen bij het normaal functioneren van ons lichaam geblokkeerd worden door geneesmiddelen. Bij kortdurend gebruik van een medicijn kan het lichaam zich vaak wel herstellen., maar bij langdurig gebruik treedt er blijvende schade op. Volgens reumatoloog Richard Verheesen moet reuma veel breder aangepakt worden dan alleen met geneesmiddelen. Voeding en supplementen, zoals probiotica, foliumzuur, zink e.d. dragen eerder bij aan het genezen van reuma dan geneesmiddelen. Volgens diëtiste Maartje van Wijnhoven ontstaan door het gebruik van geneesmiddelen allerlei nieuwe klachten die kunnen variëren van geheugenverlies, spierzwakte tot diabetes en hartklachten. Apotheker Jan Siem gaf aan dat hoewel sommige kruiden interacties geven met geneesmiddelen, zoals sint janskruid en Ginkgo Biloba, dit niet hoeft te betekenen dat de kruiden gestopt moeten worden. Vaak ondersteunen ze het gebruik van medicijnen, zoals bijvoorbeeld curcuma een positief effect heeft op chemotherapie. Veel geneesmiddelen geven tekorten in het lichaam van belangrijke bouwstoffen, zoals metformine (tekort aan vit B12 en foliumzuur), statine (tekort aan Co-enzym Q10) en maagzuurremmers (een tekort aan vit B12 en ijzer). Vaak zijn probiotica zinvol om schade aan de darmflora te voorkomen.

Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de ideale volgorde in de benadering van zieke mensen begint met het bijsturen van voeding, omgevingsinvloeden en leefstijl. Daarna behandeling met natuurlijke middelen en suppletie in een veilige dosis. Pas daarna komen geneesmiddelen in aanmerking als behandeling.