ChlorellaChlorella, de natuurlijke multivitamine

Chlorella is een zoetwater alg. Samen met Spirulina, een zoutwater alg, wordt Chlorella gezien als een groene powercombo. Chlorella lijkt namelijk een heleboel gezondheidskwaliteiten te hebben. Zo wordt gezegd dat Chlorella het immuunsysteem stimuleert en infecties helpt verminderen. Het is een probioticum en helpt tegen een hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Er zitten ontzettend veel nutriënten in: 60% proteïnen, 18 verschillende aminozuren, vitaminen en mineralen waaronder ijzer, calcium, potassium, magnesium, vitamine A, C en B12. Dat is maar een kleine greep uit de vitaminen en mineralen die chlorella bezit; daarom kan Chlorella als een ontzettend mooie natuurlijke multivitamine worden gebruikt, zeker omdat het van een natuurlijke bron komt. Al deze vitaminen en mineralen zijn niet bij elkaar gestopt, maar zaten van nature al bij elkaar waardoor ze harmonisch samenwerken in je lichaam.

Chlorella is een goede hulp bij het ontgiften van je lichaam, mede door de hoge concentratie chlorofyl die er bij betere merken in zit. Chlorofyl helpt ook tegen lichaamsgeuren, slechte adem, helpt wonden sneller te helen, helpt tegen candida en is een goede bron van ijzer die je lichaam makkelijk op kan nemen. Chlorella lijkt ook een positieve rol te spelen in het bestrijden van kanker, maar er zijn nog niet veel onderzoeken die dat kunnen bevestigen. Je kunt van Chlorella niet gauw te veel eten.

Er zijn twee soorten chlorella: Chlorella Pyrenaidosa versus Chlorella Vulgaris. Vulgaris is makkelijker te verteren, voornamelijk omdat het een celwand heeft met een dikte die ongeveer de helft is van die van de Pyrenaidosa.  Pyrenaidosa is beter in staat om metalen te binden en is dus beter voor het ontgiften. Hoe makkelijker de Chlorella te verteren is (soms staat er een verteringspercentage op de verpakking), hoe zwakker de bindende kracht voor kwik etc.

Poeder versus tabletten

Chlorella poeder wordt iets sneller opgenomen dan de tabletten en ook makkelijker. Veel tabletten bevatten bindmiddelen en deze bindmiddelen maken de tabletten soms moeilijk te verteren. Zeker als je een gevoelig verteringsstelsel hebt. Wanneer je begint met Chlorella kan het handiger zijn om te beginnen met poeder, omdat deze dosis makkelijker aan te passen is. Zo kun je langzaam beginnen en een klein beetje aan je smoothie of eten toevoegen en de dosis verhogen.

Welk merk?

Het is goed om te kijken welke merk Chlorella je koopt. Veel Chlorella komt namelijk uit Japan en Taiwan en daar zit vaak een toegevoegde Chlorella-groei-factor in, die chemicaliën bevat. Daarnaast is er een hele grote variatie in de hoeveelheden proteïne en vetten die in de supplementen zitten. Wil je weten welke supplementen het beste bij jouw dieet passen, vraag dan advies in de winkel.