Beter voelen – Darmen

De darmbacteriën zijn nog belangrijker voor onze gezondheid dan we al dachten, zegt hoogleraar Carla Wijmenga van het UMCG in het Dagblad van het Noorden van 29 april 2016.

Bij gezondheidswinkel Nuver hebben we al eerder geschreven over hoe belangrijk voeding voor de ontwikkeling van de darmflora is en dat veel geneesmiddelen de samenstelling van de darmen verstoren. Dit wordt bevestigd in het onderzoek van Wijmenga die de ontlasting van 1100 personen heeft geanalyseerd uit het Lifelines programma, dat de gezondheid van 165.000 inwoners in Noord Nederland volgt.

Hoe zit het precies met die darmbalans?
Een volwassene heeft ruim een kilo aan bacteriën, schimmels en gisten in zijn darmen, die bijdragen aan het goed functioneren van het darmslijmvlies, waardoor voedingsstoffen opgenomen kunnen worden en ongewenste stoffen het lichaam niet binnendringen. Er moet een gezond evenwicht zijn tussen bacteriën die goed zijn voor het lichaam en schadelijke bacteriën. Een verkeerd voedingspatroon, stress, pesticiden en geneesmiddelen zoals antiobiotica en maagzuurremmers verstoren dit evenwicht.

Hoe kan ik de darmen weer in balans krijgen?
Probiotica zijn voedingssupplementen met goede bacteriën, die een verstoord evenwicht weer kunnen herstellen. Er zijn veel verschillende probiotica op de markt, van verrijkte voeding, drankjes en toetjes tot capsules. Het is belangrijk dat een probioticum geen onnodige toevoegingen bevat, zoals suiker en dat deze is samengesteld uit sterke bacteriestammen. Met de bacteriestammen L.acidophilus, S.thermophilus. L.rhamnosus , L.casei en L.paracasei is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze zeer effectief zijn, vooral wanneer ze gecombineerd worden. Er zijn milde probiotica met vooral bifidobacteriën die nauwelijks op het immuunsysteem werken en er is een complete mix van lactobacillen, bifidobacteriën en immuunmodulerende bacteriën.

Wat kan ik doen bij specifieke klachten?
Er zijn verschillende specifieke klachten waarvoor onder andere probiotica een rol kan spelen, aangevuld met andere supplementen.

Reizigersdiarree
Deze kan het gevolg zijn van voedselvergiftiging, verandering van klimaat of voeding. De natuurlijke reactie van het lichaam is om de schadelijke bacteriën zo snel mogelijk kwijt te raken, waardoor diarree ontstaat. Daarmee verdwijnen echter ook de goede bacteriën. Door inname van probiotica wordt de darmflora snel opgebouwd.

Verstopping
Hierbij is het van belang om voldoende vezels te eten, vocht te drinken en te bewegen. Omdat bij verstopping ook de darmflora wordt verstoord wordt gebruik van probiotica eveneens aangeraden. Bij chronische verstopping kan een combinatie van vit B-6, B-12 en foliumzuur helpen om de normale darmbeweging te herstellen.

Prikkelbare darmsyndroom(PDS)
Ook wel bekend als spastische dikke darm is een veel voorkomende klacht met symptomen als langdurige buikpijn, gasvorming en diarree of verstopping. Vijf tot twintig procent van de bevolking heeft klachten die aan de definitie van PDS voldoen. Er spelen meerdere factoren een rol, zoals een spastische darmbeweging, een extra gevoelige darmwand, maar ook stress, geneesmiddelen en een voedingspatroon met weinig vezels. Onderzoek laat zien dat gebruik van met name de bacteriestam Lactobacillus plantarum positieve effecten heeft op de pijnklachten, de frequentie van de ontlasting en een opgeblazen gevoel.

Darmontstekingen
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn veel voorkomende chronische ontstekingen van de darm.

Er is ontdekt dat vitamine D een gunstige invloed heeft op deze ontstekingsprocessen. Mensen die vaak een tekort hebben aan vit D zoals ouderen, zwangeren en mensen met een donkere huid hebben vaak 50 mcg vit D-3 extra nodig om dit tekort weg te werken.

Curcumine heeft ook een gunstig effect op de symptomen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Curcumine uit de voeding wordt in de vorm van curcuma-poeder (geelwortel) onvoldoende opgenomen, maar er zijn tegenwoordig specifieke supplementen die wel voor een hoge opname kunnen zorgen.

Bij Nuver hebben we ons extra nageschoold op het gebied van de bacterieflora in de darmen. Wij willen u graag op weg helpen om met de klachten die u hiermee in verband brengt een goede keuze te maken in het woud aan preparaten dat beschikbaar is.