Beter brood bij Nuver

Vanaf 1 november verkoopt Gezondheidswinkel Nuver biologisch brood en banket verkopen. Dit doen wij naast het bestaande assortiment houdbare biologische voedingsmiddelen. Wij noemen het ‘beter’ brood: daarmee bedoelen wij brood bereid uit oude granen, met minder gluten en uit minder door- veredelde granen dan de moderne tarwesoorten. Het brood wordt op ambachtelijke manier bereid, meestal met desem, waarvoor een lange rijstijd geldt. Behalve het brood zijn er ook ‘ betere’ koeken, lekkere tussendoortjes, gemaakt van biologische ingrediënten en gezoet met natuurlijke suikers.

Waarom brood?
In de pers en ook tijdens onze lezingen van eerder dit jaar is door meerdere deskundigen gezegd dat je de consumptie van brood eigenlijk zoveel mogelijk moet beperken. Maar brood is en blijft nog steeds een belangrijk onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. “Als je dan toch brood wilt eten, neem dan liefst het gezondste brood”, stelt natuurdiëtiste Mireille Wijchers. Voedzamer brood, waardoor je met minder toe kunt én zonder toevoegingen. Biologisch brood, gebakken van goede oude granen dat met een lange rijstijd wordt bereid, voldoet hieraan.

Brood uit de buurt
Nuver kiest bewust voor twee leveranciers uit de buurt: bakkerij De Terp is een bakker uit de stad die bekend staat om zijn heerlijke zuurdesem brood. “In dit deel van de stad is het brood van de Terp nu nog niet verkrijgbaar, dus dat is een mooie bijkomstigheid”, aldus Jos Timmer, eigenaar van Nuver.“ Daarnaast gaan we brood verkopen van de BioBakker net over de grens in Duitsland. Het mooie daarvan is dat de BioBakker samenwerkt met een boer uit Garmerwolde die oeroude graansoorten levert als emmer, zwarte gerst en eenkoorn. De BioBakker verwerkt deze granen tot bijzonder smakelijke broodsoorten als wortelbrood, abrikozen cashewbrood, sportbrood en zelfs vrouwenbrood.” Ook ‘gezonde’ tussendoortjes als spinaziebroodjes en verschillende soorten croissants behoren tot het assortiment en met zijn banket heeft deze bakkerij een goede naam opgebouwd. De BioBakker blijft zich onderscheiden en vernieuwen, bijvoorbeeld door brood te maken met lupine of met kapucijners.

Brood van de week
In de eerste maanden zal Nuver veel verschillende broden aanbieden tegen verlaagde prijzen. “De smaak overtuigt, dus dat willen we mensen laten ervaren”, aldus Jos Timmer. “Zo krijgen we een goed idee over het assortiment waaraan onze klanten behoefte hebben. Iedere week brengen we een bijzonder brood onder de aandacht als ‘brood van de week’.” Nuver kan het brood ook voor u bestellen.

Lezing water en brood
Op 24 november houdt Mireille Wijchers een lezing over ‘water en brood’. Daarin komt o.a. de invloed van gluten op onze gezondheid aan de orde, maar ook het verschil tussen gist- en desembrood en de goede eigenschappen van ‘oude granen’. Het belang van water voor de gezondheid is algemeen bekend. Toch valt er nog veel te vertellen over verschillen tussen drink- en mineraalwater en hoe dit kan bijdragen aan een vermindering van gezondheidsklachten. Te weinig water drinken kan zelfs leiden tot allerlei gezondheidsklachten (ziektebeelden).

Wilt u de lezing bijwonen, dan kunt u zich aanmelden via info@nuvergroningen.nl. De lezing vindt plaats in wijkgebouw De Schakel, Rijksweg 15, Oosterhoogebrug (Groningen) en duurt van 19.30 tot ca. 21.30 uur. De kosten zijn €5,- per persoon inclusief een consumptie.